Thuis in uw branche

SRA reageert op consultatie Wijziging Kadasterbesluit

  • Publicatiedatum: 1-7-2024
Visie

De mogelijkheden om in de registers van het Kadaster te zoeken op naam worden beperkt. Zoeken op adres blijft ongewijzigd. De mogelijkheden tot afscherming van persoonsgegevens in de registers van het Kadaster worden verruimd. Dat blijkt uit een overheidsconsultatie van deze wijzigingen in het Kadasterbesluit.

Zoeken op naam beperkt

Het ontwerpbesluit regelt een beperking van het zoeken voor gebruikers op naam in de registers van het Kadaster. Zoeken op naam wordt alleen nog toegestaan aan:

  • Overheidsorganen, als bedoeld in het Register van Overheidsorganisaties, notarissen, deurwaarders en financiële dienstverleners als bedoeld in de Wet op het financieel toezicht voor zover zij een vergunning hebben bij De Nederlandsche Bank (hierna: DNB) of de Autoriteit Financiële Markten (hierna: AFM) en opgenomen zijn in de registers 'financiële dienstverleners' (AFM) en 'Banken' (DNB). Deze groepen kunnen, net als voor dit besluit, voor de uitvoering van hun taak, zonder nadere stappen gegevens verkrijgen via de ontsluiting op naam.
  • Gebruikers die vanuit hun taakuitvoering of beroepsuitoefening in concrete situaties moeten kunnen zoeken op naam. Dit betreft makelaars, rentmeesters, vastgoedtaxateurs, journalisten, advocaten, curatoren en bewindvoerders en accountants.

Goed nieuws

Mede gezien de vele belemmeringen die accountants de laatste tijd in de praktijk hebben ervaren en bij SRA hebben gemeld, zijn we verheugd dat het Kadasterbesluit op deze wijze wordt aangepast. 
Alle accountants die staan ingeschreven in het accountantsregister kunnen de registers van het Kadaster 'op naam' raadplegen, wanneer zij gegevens van registergoederen nodig hebben in het kader van de controle van een jaarrekening of op grond van taken in het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Op deze wijze kunnen accountants vanuit hun rol en functie bijdragen aan het verschaffen van (rechts)zekerheid in het economisch en maatschappelijk verkeer.

Waardevolle bijdrage

In het kader van die waardevolle bijdrage hebben wij de minister verzocht niet alleen accountants maar ook fiscaal dienstverleners toegang te verlenen tot het Kadaster waarbij zij 'op naam' kunnen raadplegen. Voor het opmaken van bijvoorbeeld een aangifte erfbelasting, vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting is informatie vanuit de registers veelal noodzakelijk. Gezien de formulering in het ontwerpbesluit ten aanzien van informatieverstrekking aan beroepsgroepen zoals makelaars of journalisten, doen wij daarbij de suggestie om uitsluitend fiscaal dienstverleners die aangesloten zijn bij een van de beroepsverenigingen, zoeken op naam toe te staan.

Meer lezen?