Sla menu over
Kwaliteit die verbindt

Philippe Boileau: "Ik help kantoren graag om aan de regelgeving te voldoen"

Interview met Philippe Boileau, projectcoördinator Wwft bij SRA

Sinds september 2022 biedt SRA gerichte ondersteuning aan haar kantoren bij de invulling van de Wwft-auditfunctie. Veel kantoren ervaren uitdagingen bij de naleving van de Wwft en daarom hebben wij in samenwerking met het Bureau Financieel Toezicht (BFT) een protocol en werkprogramma ontwikkeld.

Philippe Boileau
Philippe Boileau

Dit protocol en werkprogramma dienen als leidraad voor de onafhankelijke auditors van SRA bij het uitvoeren van de Wwft-audit. Hiermee krijgen kantoren niet alleen inzicht in hun huidige naleving, maar ook praktische handvatten om te voldoen aan de eisen van de wetgeving. Met deze aanpak helpt SRA haar leden risico’s te beheersen, compliant te blijven en de kwaliteit van hun dienstverlening te waarborgen.

Projectcoördinator Philippe Boileau versterkt al enige tijd ons team en stelt zich graag aan u voor.

"Ik werk in verschillende rollen voor accountantsorganisaties. Zo ben ik compliance officer, voer ik kwaliteitsbeoordelingen (OKB's) uit, geef ik cursussen en doe ik werk voor de beroepsorganisatie. Ik ben onder andere voorzitter van de Klachtencommissie en toetser/teamleider voor de Raad van Toezicht. Daarnaast doceer ik aan de universiteiten van Maastricht en Nyenrode en coördineer en voer ik Wwft-audits uit voor SRA.

Kortom, ik help kantoren graag om aan de regelgeving te voldoen. Ik werk als zelfstandig ondernemer en ben trotse vader van twee zoontjes, mijn belangrijkste rol vol mooie momenten."

Wanneer een Wwft-audit?

Accountants- en belastingadvieskantoren met meer dan 50 medewerkers moeten periodiek een onafhankelijke Wwft-audit uitvoeren. Dit geldt ook voor kleinere kantoren met minder dan 50 medewerkers als meer dan 75% van hun cliënten een hoog risicoprofiel heeft.

De Wwft-audit is coachend van aard en richt zich momenteel vooral op grotere kantoren. Toch willen we ook SRA-kantoren met minder dan 50 medewerkers ondersteunen. Ook zij hebben vaak behoefte aan begeleiding bij het toepassen van de Wwft in de praktijk. We onderzoeken daarom manieren om deze kantoren op een laagdrempelige en minder intensieve manier te helpen. Naar verwachting kunnen we hier medio volgend jaar meer over vertellen.

Het belang

Als accountant hebben we natuurlijk een maatschappelijke functie, en daar hoort de poortwachtersrol ook bij. Dat ziet niet iedere accountant graag zo, sommige zien zichzelf toch meer als een vertrouwenspersoon. En hier past de Wwft natuurlijk ook goed bij.

De bewustwording rondom de Wwft is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Ook wordt het belang van deze regelgeving, waar het BFT toezicht op houdt, steeds meer erkend. Hoewel de invulling van de wetgeving vaak vergelijkbare uitdagingen met zich meebrengt, biedt het coachende karakter van onze audit ruimte om hier samen op een goede manier mee om te gaan.

Uiteraard houden we daarbij rekening met onze onafhankelijke positie. Het is mooi om te zien dat kantoren proactief aan de slag gaan met de uitkomsten, zoals het analyseren van de risico’s in hun klantenportefeuille en daar actief toezicht op houden.

Borgen onafhankelijkheid

We waarborgen onze onafhankelijkheid op meerdere manieren. Binnen SRA delen we geen kantoorspecifieke informatie met de SRA-reviewcommissie en vice versa. Daarnaast voeren de auditors die de Wwft-audit uitvoeren geen andere werkzaamheden uit voor hetzelfde kantoor.

Ons team bestaat uit auditors met specifieke interesse in en kennis van de Wwft. Dit stelt ons in staat om samen kennis op te bouwen en te sparren over uitdagingen. Bovendien worden alle rapporten altijd door een andere auditor tegen gelezen. Zo waarborgen we ook de kwaliteit van ons werk.

Bijeenkomst 17 maart

Op 17 maart delen we graag onze bevindingen met de kantoren die al een Wwft-audit hebben uitgevoerd of dit op de planning hebben staan. We bespreken de rode draad uit de 0-metingen en geven daarnaast uitleg over hoe de vervolgaudit (1-meting) eruit zal zien.

De vervolg audit (1-meting)

We hebben een werkprogramma ontwikkeld dat is goedgekeurd door het BFT en binnenkort starten we met een aantal pilotkantoren. Bij de vervolgaudit richten we ons op drie hoofdpunten:

  1. Interne ontwikkelingen: Denk aan fusies, overnames of wijzigingen in bijvoorbeeld kernfunctionarissen.
  2. Externe ontwikkelingen: Bijvoorbeeld, hoe is het kantoor omgegaan met gewijzigde wet- en regelgeving sinds de eerste audit?
  3. Bevindingen uit de 0-meting: Denk aan hoe het kantoor opvolging heeft gegeven aan de eerder vastgestelde verbeterpunten.

De vervolgaudit is beperkter en gerichter dan de 0-meting, met wederom een coachende aanpak die vooral focust op verbeterpunten. 

Overzicht Wwft-audit