Sla menu over
Thuis in uw branche
  • Publicatiedatum:15-09-2021

De energietransitie? Een uitdaging van jewelste voor ondernemers

Column van Harry Marissen, bestuurslid van SRA

Wat gebeurde er veel, voordat ik met vakantie ging! Overstromingen in Limburg, Duitsland, bosbranden in Turkije, Griekenland, Frankrijk. Het hield voor mijn gevoel maar niet op. En dan half juli de ingrijpende voorstellen van de Europese Commissie om de CO2-uitstoot in 2030 met 55% terug te brengen. De energietransitie wordt een uitdaging van jewelste voor ondernemers.

Harry Marissen

Ik stip enkele zaken aan uit het rapport van de EC. Volgens het pakket aan voorstellen, ook wel ‘Fit voor 55’ geheten, moeten bouwers en transporteurs per 2025 emissierechten gaan betalen voor hun CO2-uitstoot. Hoe dient uw bouw- en transportklant daarop te anticiperen? En dan is er het plan dat vanaf 2030 nieuwe auto’s 55% en busjes 50% minder CO2 moeten uitstoten en vanaf 2035 alle auto’s emissievrij (elektrisch of waterstof) moeten zijn. Een uitdaging voor de automotive om de onderhoudsmonteurs te laten omscholen of nieuw personeel aan te trekken.

Heilige huisjes

Ja, de voorstellen van de EC moeten nog langs de EU-landen en het Europees Parlement, dus het is de vraag of de voorstellen van Fit for 55 allemaal overeind blijven. Maar linksom of rechtsom raken de klimaatdoelstellingen ondernemers. En anders doet het klimaat het zelf wel, zo staat met zoveel woorden in het ICPP-rapport van de VN van begin augustus (‘Climate change widespread, rapid and intensifying’). Hoe dan ook, ik ben benieuwd hoe een nieuw kabinet hierop gaat inspelen. Het huidige demissionaire kabinet heeft al verschillende scenario’s uitgewerkt om stikstof te reduceren, waarbij zelfs is gesproken van onteigening van grond van boeren, zodat er weer gebouwd kan worden. Heilige huisjes zijn niet meer zo heilig.

Subsidies voor ondernemers

Het demissionaire kabinet gaf laatst aan met Prinsjesdag zo’n € 6 tot € 7 miljard extra uit te geven om de CO2-uitstoot terug te dringen. Extra geld, onder meer voor bedrijven die willen verduurzamen. Via subsidies, via voordelige belastingmaatregelen? Ondernemers moeten dan wel kennis hiervan hebben. Onze SRA-kantoren kunnen hun klanten daarbij helpen: met het innemen van strategische posities, met het in kaart brengen van continuïteitskwesties, met verslaglegging over duurzaam ondernemen, met financiering.

Uitdaging van jewelste

Want die energietransitie wordt een uitdaging van jewelste. Zo stond een tijdje terug op de site van de NOS dat om de groene stroom in Nederland op de juiste plekken te krijgen, het elektriciteitsnet fors moet worden uitgebreid. ‘Een op de drie straten zal tot 2050 moeten worden opengebroken’ om het netwerk uit te breiden. Denk aan het aantal technici dat hiervoor nodig is. Die mensen zijn ook nodig om zonnepanelen te leggen en laadpalen voor elektrische auto’s te installeren. Forse investeringen in technisch onderwijs, gouden kansen voor installateurs?

Uitdaging tackelen

Met een groep SRA-kantoren, de collega’s van SRA en de NBA volgen we nauwgezet de ontwikkelingen op het gebied van duurzaam ondernemen om die vervolgens te vertalen naar concrete oplossingen voor onze kantoren. Zo is er het dossier Duurzaam ondernemen en beginnen we vrijdag 8 oktober met het SRA-Koploperproject, waarbij een groep kantoren het voortouw neemt zelf te verduurzamen. Bouwgroep Dijkstra Draisma vertelt in de Kring Duurzaam ondernemen over de successen door duurzaam ondernemen. Want duurzaam ondernemen moet de aandacht krijgen die het verdient. De urgentie is er. Genoeg werk aan de winkel.

Harry Marissen
Bestuurslid SRA