Sla menu over
Thuis in uw branche
  • Publicatiedatum:05-03-2024

Het nieuwe solliciteren: zonder cv en motivatiebrief en mét video?

10 praktische tips voor het vinden, boeien en binden van personeel

Het nieuwe solliciteren? Dat vinden we vooral de tegenhanger van het traditionele solliciteren. Vanuit SRA zien we allerlei mogelijkheden: zo kunt u op diverse creatieve manieren proactief uw potentiële sollicitant benaderen. En bijvoorbeeld andere sollicitatiemanieren beschikbaar stellen, zoals via WhatsApp of social media. 

Voorkom in elk geval dat het ouderwets aanvoelt en maak de drempel zo laag mogelijk. Al is het alleen al vanwege de nog altijd krappe arbeidsmarkt.

Bovendien komt Gen Z de werkvloer op. Deze jongeren willen niet bellen, lange motivatiebrieven schrijven of ingewikkelde procedures door. Wees u daar bewust van en wees daar waar zij ook zijn. En inderdaad, dat kan zomaar TikTok of Snapchat zijn.

In dit blog leest u, naast onze SRA-input, de praktijkverhalen van twee van onze aangesloten kantoren. We hopen dat het u inspireert om zelf nog actiever met het nieuwe solliciteren aan de slag te gaan. En wilt u op een andere manier ondersteuning op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie? Kijk dan even hier. We helpen u graag!

Het kantoor aan het woord: het gaat ook om de klik
Nina van der Schoot, marketing & communicatieadviseur bij Wesselman Accountants | Adviseurs zegt: ‘Wij vinden het vooral belangrijk dat iemand goed past bij de rol waar hij of zij voor solliciteert. Mede daarom is, naast het persoonlijke gesprek, het cv nog altijd een vereiste bij ons. Een motivatiebrief is niet nodig. We drinken graag samen een kop koffie om de mogelijkheden te bespreken. Op die manier kunnen we kijken wat er bij hem of haar past. De ‘werken bij-pagina’ op onze website is overigens ook een belangrijk onderdeel, hierop laten we goed zien wie we zijn en waar we voor staan. Solliciteren kan overigens ook via andere kanalen, Finch bijvoorbeeld. Dit is een stuk laagdrempeliger. Opleiding en ervaring zijn belangrijk, maar tegelijkertijd kijken we erg naar de klik met de kandidaat. Iemand moet zich uiteindelijk toch prettig voelen in het team waar hij of zij in gaat werken en feeling hebben met onze kernwaarden.’

SRA: veel contact met studenten

In de praktijk zien we dat (young) professionals veel via LinkedIn benaderd worden. Wanneer het bericht kort en duidelijk is, staat men soms wel open voor een kop koffie. Maar als er daarna tóch nog om een cv en motivatiebrief gevraagd wordt, dan haakt men al snel af horen we terug uit de verhalen. Het cv raakt meer en meer ondergeschikt. Sollicitanten willen steeds meer op persoonlijkheid en vaardigheden beoordeeld worden en de kennis volgt meestal vanzelf wel. Al is er in het vak van accountant natuurlijk wel een opleiding vereist. Maar soms heeft iemand nét een ander financiële studie gevolgd, die niet helemaal past. Als iemand dan wel veel interesse heeft, dan kan de functie soms toch heel goed passen. We merken dat kantoren eerder zoeken naar een match dan naar het perfecte plaatje. En dat vraagt om een andere benadering. 

Het kantoor aan het woord: solliciteren via video verfrissend
Tilda de Vries, Senior Corporate Recruiter bij accountantskantoor de Jong & Laan vult aan: ‘De motivatiebrief is bij ons optioneel wanneer mensen solliciteren. Een cv stellen we wel als vereiste, zodat we een beeld krijgen van de opleidingen en werkervaring. Solliciteren via video gebeurt overigens ook, dan komen er filmpjes via WhatsApp binnen. Erg verfrissend vinden we dat. Verder is LinkedIn voor ons een belangrijk medium en worden er veel kandidaten aangedragen via referral recruitment. Via de eigen collega’s dus.’

De praktijk bezien van SRA

Hoe u het ook wendt of keert: mensen prikken snel door mooie praatjes heen. Houd het gesprek dus eerlijk, simpel en nodig nieuwe talenten uit voor een kop koffie, zonder hoge lat of verwachting. Praat ze bij over de verschillende functies binnen een algemeen accountantskantoor. Kiezen ze niet voor uw kantoor, dan behoud u ze wellicht wel voor het vak. En als mensen liever een video sturen in plaats van een brief te schrijven, dan is dat oké. Maak dit duidelijk op uw website. Samenvattend: zorg, ongeacht de uitkomst, voor een positieve ervaring. Want past het kantoor uiteindelijk niet bij het betreffende talent, maar heeft hij of zij wel een fijn gevoel bij het kantoor? Dan maakt men daar toch reclame voor in het eigen netwerk. En dat is goed voor de branche!

SRA vat samen

Meer inspiratie opdoen? Download ons whitepaper over het vinden, boeien en binden van personeel. Vragen? Bel met 030 656 6060 of stuur een e-mail naar Mandy Nijhuis (mnijhuis@sra.nl). We kijken uit naar uw bericht!

Whitepaper