Accountantscontrole kring 2024-2025
Alleen beschikbaar voor SRA-leden. Log in om in te schrijven of te bestellen.
Overzicht
Accountant vennoot/medewerker
Overall leerdoel:
De actualiteiten op het gebied van accountantscontrole toe te passen in de praktijk.
Ik ben in staat om:
- De eisen uit relevante wet- en regelgeving met betrekking tot fraude en corruptie te vertalen naar mijn werkzaamheden.
- De eisen uit relevante wet- en regelgeving met betrekking tot het verstrekken van Assurance bij duurzaamheidsverslaggeving te vertalen naar mijn werkzaamheden.
- De controles volgens de laatste Standaarden uit te voeren.
- Actuele IT-controlekennis van de COS 500 toe te passen in de praktijk.
Inhoud
De bijeenkomsten worden veelal voorgezeten door leden van de SRA-Commissie Vaktechniek. Het overleg is exclusief bedoeld voor (externe) accountants werkzaam bij SRA-Kantoren en uitsluitend toegankelijk voor leden van de kring.
Tijdens de Accountantscontrole kring 2024-2025 behandelen we de volgende thema's
- Corruptierisicoanalyse in de controlepraktijk - COS 240 (sept-okt 2024)
- Duurzaamheid - CSRD verantwoording en Assurance opdrachten (nov-dec 2024)
- COS 315, COS 330, COS 540 - best practices (feb 2025)
- IT en COS 500 (april 2025)
Tijden
- Start altijd om 16.00 uur en eindigt om 18.30 uur
- Aansluitend vindt er een netwerkborrel plaats
Voordelen lidmaatschap
- U bent verzekerd van deelname aan de vier kringbijeenkomsten
- U houdt uw vaktechnische kennis up to date
- U heeft invloed op de keuze van de thema’s en de te behandelen stof
- U investeert 10 (AA/RA/RC) PE-uren per jaar*
*Ook in het kader van de NPVE is het belangrijk om uw vakbekwaamheid op peil te houden. Het volgen van deze actualiteitenbijeenkomsten past hierbij uitstekend (het aantal PE-uren hieraan besteed is een indicatie van de belasting).
Een jaarlidmaatschap kost voor het seizoen 2024-2025 voor vier bijeenkomsten € 755 (€ 189 per bijeenkomst). Het kringlidmaatschap wordt jaarlijks automatisch verlengd.
Er zijn Accountantscontrole kringen in Akersloot, Delft, Eindhoven, Houten, Tilburg en Zwolle.
Locatie & Datum
Programma
Corruptierisicoanalyse in de controlepraktijk - COS 240 (sept/okt 2024)
Accountants hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid om op te treden bij corruptie, in lijn met gedrags- en beroepsregels. Tijdens deze bijeenkomst staan we stil bij de rol van de accountant en hoe je hier op een effectieve manier invulling aan geeft. Wat is corruptie nu eigenlijk, wat zijn de verschillende verschijningsvormen en de recente inzichten vanuit de ACFE (de internationale beroepsorganisatie voor fraudeonderzoekers). Wat is de relatie tussen de controlestandaarden 240 (fraude) en 250 (voldoen aan wet- en regelgeving) en het thema corruptie en corruptiebestrijding? Aan de hand van een stappenplan dat kantoren kunnen volgen voor de corruptierisicoanalyse wordt casuïstiek besproken. Uiteraard mogen de belangrijkste wijzigingen in de geactualiseerde (concept) Praktijkhandreiking 1137, andere handige hulpmiddelen en bronnen niet ontbreken. Na afloop kunt u direct aan de slag in uw controlepraktijk.
Gastspreker: drs. Tom Reukers RA CIA CRISC CFE is trainer, adviseur en coach bij Kriton. Tom is daarnaast parttime docent en examinator bij de Universiteit van Tilburg.
Duurzaamheid - CSRD verantwoording en Assurance opdrachten (nov/dec 2024)
De impact van CSRD is groot voor klanten die onder de controle vallen. En mogelijk moet ook over ESG prestaties worden gerapporteerd. Naast de herziene standaard 3950N voor CSRD verantwoording is ook de Standaard 3810N aangepast en van toepassing op Assurance-opdrachten over boekjaren die beginnen op of na 15 december 2023. Maar hoe past u deze standaarden toe voor uw controleklanten en hoe integreert u dit in uw controle aanpak? Waar liggen aandachtspunten en kunt u het verschil maken voor uw klant? De bijeenkomst kent een zo praktisch mogelijke insteek.
Gastspreker: drs. Kees Roozen RA is directeur Vaktechniek en compliance bij V&A accountant-adviseurs en docent verslaggeving aan de Universiteit van Tilburg.
COS 315, COS 330, COS 540 - best practices (jan-feb 2025)
De herziene Standaarden 315 en 540 zijn inmiddels enkele jaren van kracht. In de praktijk blijkt de implementatie van deze standaarden gepaard te gaan met veel vragen en de nodige knelpunten. Het inschatten van risico’s en het bepalen van een passende respons daarop zijn essentiële stappen die de effectiviteit en efficiëntie van het controleproces in belangrijke mate bepalen. In deze kringbijeenkomst wordt de kennis van een aantal elementen uit deze standaarden opgefrist, met het oog op toepassing in de praktijk en de ervaringen tot nu toe. Voor wat betreft de toepassing van Standaard 315 wordt stil gestaan bij de rol van inherente risicofactoren, de betekenis van beweringen en het concretiseren van risico’s, het onderscheid tussen significante en overige posten en toelichtingen, het relevante inzicht in het informatiesysteem en de interne beheersing en aan de uitgangspunten voor een passende respons. Standaard 540 wordt vooral behandeld kijkend naar de mogelijke methoden die kunnen worden gekozen in de uitvoering van controlewerkzaamheden. Maar denk daarbij ook aan de rol van back-testing, het effect van schattingsonzekerheid en natuurlijk de rol van tendenties bij het management.
Gastspreker: Anton Lok RA is adviseur-trainer bij Kriton en lid van het bestuur van de Faculty Audit & Assurance bij de NBA.
IT en COS 500 (april 2025)
De standaard COS 500 bepaalt dat de accountant moet overwegen in welke mate de verkregen data relevant en voldoende betrouwbaar zijn. Maar wat is voldoende en juiste controle informatie bij de risicoanalyse en de inzet van data-analyse en wanneer kun je deze gebruiken? Tijdens deze bijeenkomst krijgt u antwoord op deze vragen. Met concrete voorbeelden bent u na afloop nog beter in staat een juiste conclusie te trekken uit de verzamelde controle informatie en voor de bijbehorende audit.
Gastspreker: drs. Dennis Out AA RE CISA is accountant en senior manager IT-audit bij Alfa Accountants en Adviseurs en docent binnen de accountantsopleiding van de Rijksuniversiteit Groningen.
Docent(en)
Drs. Tom Reukers RA CIA CRISC CFE
drs. Tom Reukers RA CIA CRISC CFE is trainer en adviseur bij Kriton. Tom is daarnaast parttime docent en examinator bij de Universiteit van Tilburg.
Drs. Kees Roozen RA
Drs. Kees Roozen RA is directeur vaktechniek & compliance bij V&A accountant-adviseurs en docent aan Tilburg University
Anton Lok RA
Anton Lok RA is adviseur-trainer bij Kriton en lid van het bestuur van de Faculty Audit & Assurance bij de NBA.
Drs. Dennis Out AA RE CISA
Drs Dennis Out AA RE CISA is accountant en senior manager IT audit bij Alfa Accountants en Adviseurs en docent binnen de accountantsopleiding van de Rijksuniversiteit Groningen.