Sla menu over
Thuis in uw branche
  • Publicatiedatum:22-09-2024

Grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid: wat kunt u van SRA verwachten?

U staat voor grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. De helft van de SRA-leden heeft CSRD-plichtige klanten vanaf boekjaar 2025 die nu al aan de slag moeten met onder meer een stakeholderconsultatie en materialiteitsanalyse (maar veelal nog niet zo ver zijn). Veel guidance en wetgeving is nog niet geheel duidelijk of is in concept. De wetgever heeft er voorlopig wel voor gekozen om alleen accountants toe te staan om de beoordeling van de duurzaamheidsrapportering te doen. Het niet-opmaken of tijdig deponeren van de rapportage is een economisch delict. Wat kunt u van SRA verwachten? Voor een compleet overzicht: bekijk de SRA ESG-Roadmap of ga naar het Dossier Duurzaamheid.

Sparen

Speerpunten

Een greep uit onze speerpunten, op initiatief van de SRA Commissie Duurzaamheid:

  • De CSRD-expertgroep is gestart onder leiding van Dick de Waard en Joke Rigter, waarbij de belangrijkste dilemma's en het delen van oplossingsrichtingen centraal staan. Samen kunnen we meer! U kunt nog aansluiten (vanaf de volgende bijeenkomst).
  • Belangenbehartiging en samenwerking met externe partijen – overheid, politiek, hogescholen, belangen-en brancheorganisaties - heeft hoge prioriteit. SRA staat in het midden van het ESG-speelveld, als belangrijkste sparringpartner van het mkb en als kantorenorganisatie die assurance moet afgeven. Ons belangrijkste doel: proportionele, uniforme en uitvoerbare regelgeving.
  • Alle ESG-opleidingen draaien op volle toeren, denk aan bijvoorbeeld de officiële SRA-opleiding voor het afgeven van assurance met intervisie, de Duurzaamheidskring en de adviesopleidingen. 

Tip!

Door deelname aan een SRA-opleiding staat u in direct contact met een groot netwerk van SRA-collega's die voor dezelfde uitdaging staan.

  • Vanuit Bureau Vaktechniek wordt komende maand een managementsamenvatting van de ESRS-standaarden gepubliceerd, een uitwerking van de dubbele materialiteitsanalyse en de stakeholderdialoog.
  • Om uw klanten te informeren en te adviseren, kunt u gratis gebruikmaken van: Urgentietijdlijn duurzaamheid, ESG-adviespraatplaat, Advieswijzer CSRD: stappenplan voor ondernemers, Advieswijzer Dealen met duurzaamheid: praktische tips voor uw mkb-klanten. Heeft u een abonnement op de Nieuwsbank? Daar vindt in het Dossier Duurzaamheid ook tal van artikelen en brochures om uw klant te informeren.
  • Voor het kennisdelen op strategisch niveau kunt u terecht bij de ESG-sparrensessie in het najaar van 2024 (binnenkort meer informatie). 

Wat kunt u van SRA verwachten? Voor een compleet overzicht: bekijk de SRA ESG-Roadmap 2024/2025.

Bekijk de SRA ESG-Roadmap

Contact

Neem voor vragen of meer informatie contact op met:

Leonie Derksen

Leonie Derksen
Kennismanager ESG
E lderksen@sra.nl
T 030 656 60 60