Sla menu over
Thuis in uw branche
Publicatiedatum: 19-7-2024

Risicobewustzijn in de sector: co-creatie AFM, NBA en SRA

Op 16 juli jl. organiseerde de AFM in samenwerking met de NBA en de SRA een bijeenkomst over ‘Risicobewustzijn in de sector’. Dit onderwerp lag de afgelopen periode vaak op tafel tijdens bestuurlijke overleggen die SRA had met de AFM.  In co-creatie werd nu verkend hoe belangrijk het thema risicobewustzijn is voor accountants, accountantskantoren en de sector en voor continue kwaliteitsverbetering.

Bijeenkomst AFM risicobewustzijn juli 2024
Namens SRA waren Henk Kats, Denyse Davelaar - Kemp, Diana Clement en Saskia Danse vertegenwoordigd.

Samen leren en aanjagen

Tijdens een drietal workshops verkregen we gezamenlijk inzicht in het belang dat we hechten aan risicobewustzijn en welk concreet gedrag daarbij past. Daarnaast verkenden we potentiële belemmerende en faciliterende factoren die risicobewust gedrag beïnvloeden binnen accountantsorganisaties: factoren in de omgeving zoals cultuur, systemen of processen; factoren in competenties (kennis en vaardigheden) en motivatie van bijvoorbeeld teams of management.

Succesvol verbinden

Tijdens deze eerste, energieke bijeenkomst deelden we concrete, creatieve ideeën met elkaar. Ook onderzochten we hoe de AFM, NBA en SRA nog beter de verbinding kunnen leggen en elkaar kunnen versterken. SRA-voorzitter Diana Clement: ''Een bijzonder goed initiatief van de AFM. Op dit onderwerp kunnen we daadwerkelijk samen aan de slag om het lerend vermogen bij professionals, bij kantoren aan te jagen.''

De afdronk van deze co-creatie was dat het waardevol is om hieraan vervolg te geven, zodat we met elkaar verder de verdieping kunnen zoeken.