Horeca uit de crisis: restaurants, hotels en leisure
De horeca werd als eerste en zwaarste getroffen door de coronapandemie. In de eerste vijf maanden van 2020 kwam het aantal faillissementen in de branche uit op 147, tegen 200 in heel 2019 (CBS). Ook nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, blijft de anderhalvemeterregel de bezetting drukken, net als de beperkingen voor het internationale toerisme.
Grootste klap moet nog komen
Experts waarschuwen: de grootste klap moet nog komen. Naar verwachting zal maar liefst 35-40% van de horecabedrijven aan het eind van het jaar zijn omgevallen. De deelsectoren van de horeca worden daarbij niet allemaal even hard en op dezelfde manier geraakt. Waar alle ondernemers die afhankelijk zijn van evenementen, feesten en partijen, internationale toeristen en de zakelijke markt in zwaar weer blijven hangen, kunnen onder meer vakantieparken en sommige restaurants profiteren van de groei van het binnenlandse toerisme.
Het is daarom van belang om per deelsector te inventariseren wat de impact van de coronacrisis is en wat de belangrijkste leerpunten zijn voor de toekomst: voor de horecaondernemer, maar ook voor de SRA-accountant als adviseur. Doe uw voordeel met de branchesignalering van de specialisten van de Branche-expertgroep Horeca en First Mate Consultancy & Concepts, specifiek voor drie deelsectoren: restaurants, hotels en leisure (vakantieparken en campings).
Downloads
- Branchesignalering Horeca uit de crisis: de impact op restaurants, hotels en leisure (Word-versie, 15 juli 2020)
- Branchesignalering Horeca uit de crisis: de impact op restaurants, hotels en leisure (PDF-versie, 15 juli 2020)
Contact
Neem voor meer informatie contact op met:
Leonie Derksen
Kennismanager
E lderksen@sra.nl
T 030 656 60 60