Zorg voor communicatie & awareness!
Het is van groot belang dat uw kantoor controleplichtige mkb-klanten meeneemt in de regelgeving inzake de verplichte rapportage over fraude en continuïteit. De regelgeving voor ondernemingen op het gebied van externe verslaggeving (BW2 titel 9 en RJ) is hierbij niet gewijzigd. Bij een gecontroleerde entiteit zal niet altijd voldoende awareness bestaan voor deze situatie.
Het is dan ook niet uit te sluiten dat accountants in de praktijk tegen situaties kunnen aanlopen, waarbij discussies met gecontroleerde entiteiten ontstaan. Bijvoorbeeld over de mate van de in de jaarrekening en of het bestuursverslag op te nemen toelichting over fraude en continuïteit. Of bijvoorbeeld over de toch wel noodzakelijke deponering van het bestuursverslag.
U kunt discussies met gecontroleerde entiteiten voorkomen door zo spoedig mogelijk het gesprek aan te gaan over deze rapportageverplichtingen waaraan u gebonden bent. Neem in uw communicatie niet alleen het bestuur mee, maar ook de leden van de raad van commissarissen of toezicht (de met governance belaste personen)!
Risicoanalyse – en beheersing
Heldere communicatie is bijvoorbeeld van belang over de achterliggende bedoeling van de verplichte rapportages en de werkzaamheden die daartoe aan ten grondslag liggen, zoals de risicoanalyses en beschrijvingen van risicobeheersing; die vervolgens door de accountant beoordeeld gaan worden. Dat geldt ook voor de klantspecifieke teksten die in de controleverklaring worden opgenomen en door derden gelezen gaan worden.
Meer informatie
- Verplichte rapportage over fraude en continuïteit in de controleverklaring; wat betekent dit voor u als klant? (NBA, oktober 2021)
- Frauderisicobeheersing: aanbeveling voor bestuurders en toezichthouders (NBA, februari 2022)
- Opstellen frauderesponsplan: Aanbevelingen voor bestuurders en toezichthouders (NBA, februari 2022)