De fiscale positie van de zzp-er
Overzicht
Accountant vennoot/medewerker, Fiscalist vennoot/medewerker
Ik ben in staat om:
- Mijn klant te adviseren over de belangrijkste aspecten rondom de fiscaliteit van de zzp'er zowel vanuit de opdrachtgever als de zzp-er.
Inhoud
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Wat zijn de effecten van de nieuwe en aankomende regelgeving voor uw klant?
Minister Van Gennip heeft op 6 oktober 2023 de ‘Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’ in consultatie gebracht. Hiermee moet het onderscheid tussen zelfstandigen en werknemers duidelijker worden. Maar wat betekent dit voor uw klanten? En waar zitten de verschillen met de huidige Wet DBA?
Hoe kwalificeert u straks de arbeidsrelatie? Kwalificeert uw klant voor de inkomstenbelasting bijvoorbeeld nog wel als ondernemer? Welk risico moeten zelfstandigen minimaal lopen? En wie moet dat risico dragen? Nieuwe vragen, maar welke oplossingen zijn in de praktijk denkbaar?
Zorg dat u zich voorbereidt en geen belangrijke zaken over het hoofd ziet! Tijdens deze praktische cursus informeren wij u over de mogelijkheden, knelpunten en afwegingen die een rol van betekenis spelen bij uw fiscale advisering.
Tijdens de cursus De fiscale positie van de zzp-er behandelen we de volgende onderwerpen:
- Update Wet DBA en ‘Wetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’
- Welke constructies zijn er mogelijk en hoe beoordeelt u deze vanuit de positie van de zzp’er en/of klant (zzp’er, bv, vof, maatschap, coöperatie etc.)?
- Fiscale ondernemerschap (inkomstenbelasting en btw)
- Wie moet er risico dragen?
- Kan een zzp’er een personenvennootschap aangaan met eigen bv?
- Hoe kwalificeert de werkruimte voor de zzp’er?
- Mogelijkheden tot het wel/niet verleggen van de btw
Locatie & Datum
Docent(en)
mr. Marian Cordua
mr. Marian Cordua is partner bij Marree & Van Uunen Belastingadviseurs en gespecialiseerd in DGA-problematiek en vastgoed.