Sla menu over
Kwaliteit die verbindt
  • Publicatiedatum:13-12-2024

NBA Commissie MKB, Novaa en SRA publiceren agenda voor kleinere mkb-praktijken

De NBA Commissie MKB, Novaa en SRA hebben een gezamenlijke visie op de kleinere mkb-praktijk geformuleerd. Specifieke thema's die van belang zijn voor kleinere mkb-praktijken worden daarbij aangestipt, zoals 'beroepsprofiel, opleiding en instroom', 'werkdruk en capaciteit' en schaalbare en proportionele regelgeving.  

Planning

In 2023 startten de NBA Commissie MKB, de Novaa en de SRA een overleg met als doel een gezamenlijke visie te ontwikkelen op en voor kleinere mkb-praktijken. Kenmerken van kleinere mkb-praktijken zijn dat ze vaak lokaal georiënteerd zijn, sterke langjarige klant- en stakeholderrelaties onderhouden, geen eigen vaktechnisch bureau hebben en verhoudingsgewijs veel fiscale, administratieve en samenstellingswerkzaamheden verrichten naast de assurance-werkzaamheden. Daarnaast adviseren zij op diverse gebieden de mkb-ondernemer.

Stevig fundament

Om een stevig fundament te leggen voor de gezamenlijke visie, werden twee ronde tafels georganiseerd met accountants uit het veld, vertegenwoordigers uit het onderwijs en verschillende stakeholders. Met als resultaat dit naslagwerk, vijfennegentig pagina's dik, met verslagen, ingebrachte startnotities, stellingen en verassende invalshoeken. Interessant voor een ieder die een blik wil werpen in de 'keuken' van de mkb-accountancy.

Agenda en standpunten

Op basis van deze visie hebben de drie partijen een agenda en standpunten geformuleerd.

Ten aanzien van het beroepsprofiel, opleidingen en instroom stellen we onder andere:

  • Wij streven naar één enkel beroepsprofiel voor een startbekwame certificeringsbevoegde accountant (tot niveau OOB) en een uitgewerkt specialisme specifiek voor de Mkb-accountant.
  • Wij streven naar een opleiding tot startbekwame accountant zonder onnodige ballast. Kennis die gezien het maturiteitsmodel van accountants later in het werkzame leven pas aan de orde komt, hoort niet in de basisopleiding maar in een specialisme of in de vorm van permanente educatie te worden aangeboden. Zo wordt voorkomen dat de basisopleiding tot accountant onnodig zwaar wordt.
  • Wij streven ernaar zo vroeg mogelijk in de opleiding theoretische en praktische kennis met elkaar te verbinden.
  • Vanwege de maatschappelijke behoefte hechten wij belang aan het bevorderen van de instroom in de accountantsopleiding en het accountantsberoep, specifiek voor het mkb-specialisme. Hierbij willen wij ook actief de MBO-instroom richting de mkb-accountancy bevorderen.
  • Mkb-accountants werken voor mkb-ondernemingen en/of werken in mkb-formaat accountantspraktijken. Kennis van ondernemerschap en omgaan met het ondernemerschap in combinatie met het accountant zijn, behoort in de accountantsopleiding tot gespecialiseerde mkb-accountant te zijn geborgd.

Ten aanzien van wet- en regelgeving willen we de drie partijen zich inzetten voor het volgende:

  • Regelgeving vormt de bodem onder het toevoegen van betrouwbaarheid door accountants. Wij streven naar schaalbaarheid en proportionaliteit van regelgeving voor accountants en het voorkomen van regelgeving die niet of onvoldoende bijdraagt aan dit doel.
  • Wij streven naar het ondersteunen van mkb-accountants bij het voldoen aan wet- en regelgeving voor mkb-accountants, waarbij partijen een actieve rol innemen in duiding van wet- en regelgeving.
  • Wij willen structureel overleggen met toezichthouders (Reviewcommissie SRA, Raad voor Toezicht NBA, BFT, AFM) en regelgevers (Raad voor de Jaarverslaggeving, College beroepsreglementering (CN) en Belanghebbendenorgaan (BOB), om kansen voor kwaliteitsverbetering van mkb-accountants te benutten, de schaalbaarheid en uitvoering van het toezicht te borgen en om feedback te geven en om de effectiviteit van het toezichthoudende proces te verbeteren.

Lees de gezamenlijke standpunten