Sla menu over
Kwaliteit die verbindt
  • Publicatiedatum:17-03-2025

Wet tegenbewijsregeling box 3 bekend: vraag nu al informatie bij uw klant op!

Het wetsvoorstel Wet tegenbewijsregeling box 3 is aan de Tweede Kamer aangeboden. SRA raadt aan om te starten met het opvragen van informatie voor het invullen van het formulier Opgaaf werkelijk rendement.

Wet tegenbewijsregeling box 3

De Wet tegenbewijsregeling box 3 zorgt voor een wettelijke basis voor het aanvullend rechtsherstel box 3 naar aanleiding van de arresten van de Hoge Raad vanaf 6 juni 2024 (hierna: tweede herstelronde). Het aan de Tweede Kamer aangeboden wetsvoorstel is grotendeels gebaseerd op de vuistregels die de Hoge Raad formuleerde in deze arresten.

Doelgroep

De doelgroep voor de tegenbewijsregeling was al eerder bekend:

  • Voor de belastingjaren 2021 en later geldt dit voor alle belastingplichtigen met box 3-inkomen.
  • Voor de belastingjaren 2017 tot en met 2020 geldt dit voor belastingplichtigen met een definitieve aanslag IB met box 3-inkomen die op 24 december 2021 nog niet onherroepelijk vaststond of daarna pas is opgelegd, en die tijdig bezwaar hebben gemaakt of een verzoek om ambtshalve vermindering hebben ingediend. In deze categorie vallen in beginsel ook de belastingplichtigen die destijds tijdig bezwaar hebben gemaakt en voor wie de eerste ronde van het rechtsherstel is toegepast. Deze bezwaarmakers moeten voor de jaren 2017-2019 dus wel een tijdig verzoek hebben ingediend, anders kunnen zij voor deze jaren geen beroep doen op deze tweede herstelronde.

Zie voor een uitgebreidere beschrijving van de doelgroep de samenvatting van het verdere rechtsherstel werkelijk rendement box 3 (2017-2027).

Let op!

De doelgroep die een beroep kan doen op de Wet tegenbewijsregeling box 3 wordt niet verder uitgebreid. Dat blijft dus de groep zoals hiervoor beschreven. Voor de belastingplichtigen van wie de definitieve aanslag IB op 24 december 2021 al onherroepelijk vaststond, loopt nog de MB+-procedure. Zij kunnen op dit moment geen beroep doen op de tegenbewijsregeling. Afhankelijk van de uitkomst van de MB+-procedure kan dat mogelijk nog anders worden.

Vuistregels Hoge Raad en nadere regels

De vuistregels van de Hoge Raad nemen alle positieve en negatieve rendementen mee. Deze omvatten zowel reguliere rendementen als gerealiseerde en ongerealiseerde waardemutaties. Kosten komen niet in aftrek (met uitzondering van de rente) en er is geen plek voor verrekening van positieve en negatieve rendementen over de jaargrens heen. Het wetsvoorstel bevat op een aantal punten ook nadere regels, in aanvulling op de vuistregels van de Hoge Raad.

Tip!

Zie voor de vuistregels die de Hoge Raad gaf in de verschillende arresten vanaf 6 juni 2024 de samenvatting van het verdere rechtsherstel werkelijk rendement box 3 (2017-2027). SRA zal deze samenvatting op korte termijn actualiseren met het nu aangeboden wetsvoorstel. Daarnaast zal SRA, als de Tweede Kamer akkoord gaat met het wetsvoorstel, een praktijkhandreiking uitbrengen met meer details over de Wet tegenbewijsregeling box 3.

Eigen gebruik

Naar aanleiding van de arresten van de Hoge Raad van 20 december 2024 wordt voor de jaren 2017 tot en met 2025 het eigen gebruik van een onroerende zaak niet meegenomen bij de vaststelling van het werkelijke rendement. Voor de jaren 2026 en 2027 wordt een regeling geïntroduceerd voor het bepalen van dit eigen gebruik en telt dit dus wel mee voor het werkelijke rendement.

Ook de andere aanwijzingen uit de arresten van de Hoge Raad van 20 december 2024 zijn in het wetsvoorstel verwerkt.

Tegenbewijs per jaar

Met de Wet tegenbewijsregeling box 3 krijgt de belastingplichtige de mogelijkheid om per jaar het werkelijke rendement aan te tonen. Als dit lager is dan het wettelijke fictieve rendement of het inkomen dat in de eerste ronde van het rechtsherstel is toegepast, krijgt de belastingplichtige de te veel betaalde belasting terug. Deze wetgeving geldt tot en met 2027, omdat het de bedoeling is per 2028 nieuwe box 3-wetgeving in te voeren, waarbij het werkelijke rendement het uitgangspunt is.

Let op!

De wettelijke aanslagtermijn wordt niet verlengd, omdat na onderzoek naar voren kwam dat de nadelen van zo’n verlenging voor de uitvoering zwaarder wegen dan de voordelen. Dit betekent dat de definitieve aanslagen 2021 en 2022 binnen de wettelijke aanslagtermijn van drie jaar zullen worden opgelegd, waarschijnlijk nog op basis van het forfaitaire rendement. De belastingplichtige kan dan na ontvangst van de aanslag het tegenbewijs leveren volgens de Wet tegenbewijsregeling box 3.

Formulier OWR

Naar verwachting komt in juli 2025 het formulier Opgaaf werkelijk rendement (OWR) beschikbaar waarmee belastingplichtigen op gestructureerde wijze het werkelijke rendement kunnen opgeven. De Belastingdienst kan hierop controle uitoefenen en daarna geautomatiseerd rechtsherstel bieden. Vanaf de aangifte IB 2025 wordt de mogelijkheid tot tegenbewijs in het reguliere aangifteproces opgenomen.

Vraag nu al informatie op!

Nu het beoogde wettelijke kader bekend is, adviseert SRA de leden om niet te wachten met het opvragen van informatie bij klanten tot de publicatie van het formulier OWR. Dit formulier wordt, naar verwachting, in juli 2025 gepubliceerd. Intermediairs met belastingplichtigen in de beconregeling krijgen vervolgens – zoals het er nu naar uitziet – waarschijnlijk maximaal 26 weken om voor al hun klanten die een beroep willen doen op de tegenbewijsregeling, het formulier OWR in te dienen. Voor alle overige belastingplichtigen lijkt de termijn waarschijnlijk slechts 12 weken te worden.

Gezien de korte termijn van waarschijnlijk maximaal 26 weken is het raadzaam om nu al met de voorbereiding te starten.

Tip!

SRA zal op korte termijn een modelbrief publiceren die de leden kunnen gebruiken bij het opvragen van de benodigde informatie. Zie voor deze informatie ook de website van de Belastingdienst. Naar verwachting zal vanuit de koepelorganisaties op termijn ook een werkprogramma beschikbaar komen.

Let op!

De dag voor de publicatie van het wetsvoorstel Wet tegenbewijsregeling box 3 vond een door NOB en SRA gezamenlijk georganiseerd webinar over box 3 plaats. De sheets die tijdens dit webinar gebruikt zijn, kunt u hier downloaden.

Bronnen Rijksoverheid

Er staat ook een artikel over dit onderwerp voor u klaar in de SRA-Nieuwsbank, dé actuele informatiebron voor de klant van het SRA-accountantskantoor. Bent u lid van SRA en heeft u nog geen abonnement op de Nieuwsbank? Kijk dan hier voor meer informatie.