Inleiding bij beoordeling wel of geen dienstbetrekking
Vanaf 1 mei 2016 is er al een handhavingsmoratorium rondom de aanwezigheid van een (fictieve) dienstbetrekking. Dit zogenaamde handhavingsmoratorium is - in iets beperktere vorm - echter keer op keer verlengd. Dit handhavingsmoratorium, waarbij alleen gehandhaafd wordt bij kwaadwillenden en anderen in eerste instantie alleen aanwijzingen krijgen, eindigt per 1 januari 2025.
Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst weer volledig handhaven als bij de beoordeling van een arbeidsrelatie sprake blijkt te zijn van een (fictieve) dienstbetrekking die niet als zodanig is aangemerkt tussen partijen. Lees meer hierover in de Inleiding bij dit Dossier Arbeidsrelaties.
Op 6 oktober 2023 is ook het wetsvoorstel Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden ter internetconsultatie aangeboden. Het wetsvoorstel houdt een wijziging van de definitie van het begrip arbeidsovereenkomst als bedoeld in artikel 7:610 BW in. Lees meer hierover in de Inleiding bij dit Dossier Arbeidsrelaties.
Bij de beoordeling of een arbeidsrelatie wel of geen dienstbetrekking is, kan gebruik worden gemaakt van diverse informatiebronnen/hulpmiddelen. De voor SRA-leden beschikbare bronnen en hulpmiddelen zijn hier verzameld.
Oproep SRA
SRA roept haar leden op cliënten te adviseren om als er feitelijk een dienstbetrekking is, dit ook als zodanig te behandelen. SRA benadrukt dat de Belastingdienst ondanks het handhavingsmoratorium ook in 2024 wel degelijk controles uitvoert. Uit de praktijk horen wij voldoende geluiden dat die controles inmiddels plaatsvinden.
Bij kwaadwillenden handhaaft de Belastingdienst bij constatering van (fictieve) dienstbetrekkingen meteen. In andere gevallen worden tot eind 2024 aanwijzingen gegeven en handhaaft de Belastingdienst bij niet opvolgen van de aanwijzingen.
Daarnaast eindigt het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025. SRA raadt haar leden dan ook aan in gesprek te gaan met hun cliënten over de arbeidsrelaties en daarbij te beoordelen of mogelijk sprake is van (fictieve) dienstbetrekkingen in situaties die door de cliënt anders behandeld worden. Bij de beoordeling kunnen leden gebruik maken van verschillende informatiebronnen en hulpmiddelen. SRA wil hierbij ook wijzen op de door de Belastingdienst ontwikkelde Pilot Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie.